Редактор: e-mail: Кадър Нова ТвИзгледах репортажа за това читалище, което е в

...
Редактор: e-mail: Кадър Нова ТвИзгледах репортажа за това читалище, което е в
Коментари Харесай

ПР експерт: Читалищата са феномен, но ако не ги припознаваме като нещо важно, ще изчезнат

Редактор: 

e-mail: 

Кадър Нова Тв

Изгледах репортажа за това читалище, което е в извънредно състояни, и той ми повлия на прочувствено равнище. Признавам си, по-скоро прочувствено. Ако тази тематика не беше попаднала през днешния ден в дневния ми ред, може би нямаше да намеря в никакъв случай време да седна да потърся какъв брой тъкмо читалища има в България, по какъв начин тъкмо се финансират, какви действия тъкмо имат, тъй като всички знаем от уроците по история по какъв начин са зародили читалищета. Уникален български културен публичен феномен във време, в което няма държавност, във време на турското иго, будители хора с благоприятни условия, образовани и милеещи за българския език и просвета, дават от своето, късат от своето време благоприятни условия и финанси, пък и малко и на боязън може да се каже, с цел да се случат тези читалища. Тогава са при 130, в този момент надалеч повече, т.е. един феномен, който продължава във времето, и може би, Дай, Боже, да не забележим неговия край в никакъв случай.

Така в " Пресечна точка " по Нова Тв ПР експертът Доника Ризова разяснява тематиката с неприятното положение на читалищата в България и вероятността доста от тях да изчезнат заради липса на финансиране за реновирането им и поддръжка. 

Във всяко обитаемо място, в което има читалище, всички добре знаем, че то се намира в центъра, носи името Светлина, Възраждане, Бъднина, Зора, думи със мощно прочувствен заряд. В читалището се вършат празниците на града, концертите, общите събрания, в случай че щете от селото на общината там водим децата си, когато желаеме за първи път да се допрян до пиано, да се чуе могат ли да пеят, или не, да ги забележим стават ли за актьори. Или пък толкоз доста хора са почнали своя професионален път, изключително в сферата, в която вие двамата работите (бел. ред. Димитър Коцев и Искрен Пецов), тъкмо от читалището. Защото, в случай че си дете от дребен град, аз съм дете, израсло в Дупница, и за мен читалището е било ежедневен ангажимент, дали ще отида до библиотеката, която се обитава в същата постройка, или ще отида на драмсъстава. Дали просто ще отида да изгледам филм, който не го дават на огромния екран, това е било част от моето детство. Сега, обаче се пробвах да си спомня по кое време последно съм била в читалище, бях на разкриване на предизборна стратегия преди няколко седмици. И в действителност не съм била по различен мотив в читалище. Ако тези средища на културата не правят своята работа, тъй като те са дадени за хората, в случай че хората не ги припознават като нещо значимо, те, естествено, ще изчезнат, без значение какъв брой им дава страната, без значение какъв брой дофинансират всички действия, които имат, и без значение от това дали общината припознава постройката, която по този начин или другояче, е нейна благосъстоятелност, и желае отново да поправи покрива, да купи нови книги или да още по-напред да гледаме, да цифровизира архива на библиотеката и по този начин нататък. Иска ми се, ние като общественост да върнем смисъла на тези читалища, има хора будители, които желаят да има действия и все пак го вършат, сподели още Доника Ризова.

Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР